sobota 4. července 2015

Slovani v Maroku

Liduprázdná, zavřená zastávka autobusů CTM působí společně s našedlou oblohou dosti depresivně. "Co myslíš jel dřív? Nebo přijede tak pozdě?" "Možná ten předchozí jel tak pozdě, že by se zdálo, že jel dřív." V 7:59 se objevuje prodejce z pobočky a otevírá. Super, autobus tu bude na čas! Opak je pravdou. Zpoždění asi 1.5 hodiny, žádná doba. Naštěstí nás mezitím zaměstnal domorodec, který zřejmě ramadán nedrží, protože je značně opojen některým z lokálních zdrojů lehkých drog. Asi máta :)

Jak poznat vyspělou zemi
Krásným příkladem vyspělosti zemí je například používání klimatizace v autobusech a dopravních prostředcích. V měně vyspělích místech musí prostě klimatizace jet na plné obrátky, protože tu je a tak se musí používat. Takže, zatím co za oknem by mi točená zmrzlina roztála téměř ihned, v busu bych ji mohl postavit do držáku a dlouhé hodiny ji pozorovat.
Přijíždíme do Agadiru, přesněji na takové předměstí Agadiru, do Inezagne. Vlastně ani nevíme proč, ale vystupujeme dříve. Od rána jsme neměli nic k jídlu, vše bylo zavřené a tady, narozdíl od hlavního nádraží, se to hemží lidmi.
Na autobusovém nádraží se ptáme za kolik nás vezmou do Tagazhoutu. Řidič ukazuje na druhý bus a jde s námi. Nahaněč je značně nepříjemný a řidič taky. Kdybych jen rozuměl, co si říkají. Z argumentace vyrozumím, pouze údiv prvního řidiče, proč je problém nás vzít. Také se diví. Pak nahaněč přijde s myšlenkou 'nebudu prudit, raději je oberu'. Vystřeluje 30Dh ... nejprve jsme mysleli, že dohromady. Ale pak, když se to vyjasnilo a řekli jsme mu, že o polovinu vzdálenosti jako do Sidi Ifni to rozhodně není, vztekle vrátil peníze a ignoroval nás. O pár kroků dál nás zastavuje metař a říká bus Agadir, za rohem 5Dh, Agadir Tagazhout 10, ne víc.. pokyne nám a odchází. Ne všichni jsou prolhaní, tento pomohl hned čtyřem lidem, jak se dozvíte v následujícím odstavci.
'Ahoj kluci, jste tu jediní dva cizinci, nemohli byste nám poradit?' špitne anglicky hlásek. Otáčíme se a vidíme dvě pohledné slečny. Oči prozrazují zmatení a naštvání najednou. Bavíme se anglicky načež Jindrovi uklouzne česká věta "co je vlastně dnes za den?" ... "Hej chalani ako sa to rozpraváte?"  Zuzka a Nikča jsou Slovenky. Společně jdem do místního busu ALSA a jedeme na Agadir beach.
Cestou si vyměňujeme zážitky a protože jsme tu trošku déle než holky, přidáváme i pár rad. Zpětně musíme vyhodnotit jednu věc. Čím déle jste v Maroku, tím méně jste překvapováni místní vyčůraností a vypočítavostí. Dobře si ale pamatuji první dny kulturního šoku, kdy je člověk znechucen vypočítavostí a prolhaností větší části místních, takže holky mají můj obdiv, že místní dopravou vůbec vyrazily. Snad se tím nenechají ovlivnit, protože jinak je Maroko opravdu krásné. "Konečná, Agadir beach" ... Poobědváme společně na pláži. Holky dodávají chleba a sýr, já s Jindrou zas dodáváme sušenky. 'Dal bych si croissant' ... Jindrovi se tu plní přání rychle. Za chvíli jde okolo prodejce. 'Za kolik je jeden? 30.... cože? Poslouchej, cestujem tu už nějaký týden a vím, že 30 nestojí. Nejsme turisti! Jsme cestovatelé! Zkus to znovu... Pro tebe příteli za pět... ' Cena je asi 3 Dh, ale za pět je to v pořádku, dosel za námi až na pláž :). Zkusil jsem si přát kafe. Mě to nefunguje.
'Aaaa, cestovatelé batůžkáři!' Do písku si k nám sedá ruský cestovatel Viacheslav. Je na cestě okolo světa a projel už pár zemí a to, že ho  cestování baví z něj přímo září! Povídáme si o cizích zemích i marockých místech. Africká pláž se na chvíli mění ve slovanský koutek ... on nemluví anglicky, my nemluvíme rusky, ale ničemu to nevadí, tak nějak si všichni rozumíme :) Shodujeme se, jak moc nám všechny média lžou a jak je opravdu krásné poznávat nová místa a nové lidi. Tato náhodná setkání miluju. ...Maktub!*
Popřejem holkám pěkně koupání Viacheslavovi cestu a jdeme na autobus do Tagazhoutu. Jezdí z konečné Agadir pláž. Čísla 33 a 32. Za  necelou čtvrthodinku jsme na místě.
Informace pro cestovatele
Z Insagne lze dojet do Agadiru za 3Dh městskými autobusy Alsa.
Když nevíme zastávku, odhadujeme, kde vystoupit podle GPS v mapě.
Z pláže Agadir jezdí autobusy 32 a 33 do Tagazhoutu (stejný směr jako na Essauiru)
Cena Agadir - Tagazhout 7 Dh
* z arabštiny doslovný překlad = osud, používáno ve spojení osudové cesty...

Žádné komentáře:

Okomentovat