sobota 20. června 2015

Kam s ním

Parafrázujem Nerudovskou otázku. Perla Maroka, Marakeš, nás hned po příjezdu překvapuje svou dírou na trhu. Jestli totiž jen projíždíte, je pohodlné si někam schovat batohy a jít se projít po Medině.
Jednoduchá služba, kterou autobusové nádraží ani vlakové nádraží nedisponují, snad možná jen letište (ale z neověřené informace 2011 to také nefunguje). Bus tuto službu měl, ale cca rok zpět ji zrušili.
Jamaa el Fna - Bus/vlak nádraží, autobusy 5,8,10. za 4Dh.

Nakonec jsme to zkusili, dle doporučení z roku 2011 na náměstí Jammaa el Fna v restauraci Les Terrasses De L'Alhambra, kde jsme si dali oběd a majitele požádali o úschovu. Majitel nechal rozhodnutí na číšnicích, takže jsme usmlouvali cenu 25 dirhamů za batoh (začínali jsme na 100 dirhamech). Očividně to nedělají zcela běžně a rádi, ale když se u nich najíte a slušně požádáte, jako nouzovna to rozhodně pomůže a tip tedy funguje i dnes v roce 2015 ;)


))

Dal bych si něco k pití, no máme tu dobré koláčky

Je jedno jestli je podvečer, ráno či polene, na ulici se k tobě přidá lehce opálený týpek a špitne do ucha 'smoke? Haš?' Na nenápadné špitnutí 'no thanks' se překvapeně pousměje. Za chvíli nás dožene jiný prodejce. Dáte si koláčky? S odpovědí 'ne díky ještě bych dnes rád byl svěží' se neuspokojí. 'Ale já mám různé... a jsou od opravdu soft až po strong'...
Co na to dodat :) Snad jen oč méně zde pijí o to více zde frčí vybrané 'mátové' bylinkářství. ;)