úterý 7. července 2015

Oceán, surf & chill out

Pláž, moře, surf, chill out. Pláž, moře, surf, chill out ... i tak by se daly shrnout poslední 3 dny :) Ale koukněme se na to pěkně od začátku ...

 
Jakmile vystoupíme v Taghazoutu, vrhají se na nás hned tři dohazovači ubytování. Zajímavé zde vidět, jak se vzájemně respektují a v této, již na první pohled poklidné vesničce vědí, že jsou na stejné lodi. Není tu cítit taková rivalita jako třeba v Marrákeši. Jdeme s prvním dohazovačem, protože byl prostě první a nabízí dobrou cenu. Z dobré ceny se nakonec ukáže dobrá cena jen když pronajmeme celý apartmán a na to jsou dva málo. S díky odmítáme a jdeme s dalším v pořadí. Ten sice také moc "neumí" čísla, protože z původních 80 Dh na osobu je cena na hostelu 100 Dh, ale hostel je to moc hezký, včetně snídaně, terasy, wifi a několika zvířecích mazlíčků a tak nabídku bereme. Ahmed, majitel hostelu, ještě vynadá dohazovači, že mate zákazníky a hned nás vede do pokoje v druhém patře. Pokoj je pro čtyři lidi, ale v celém hostelu jsme sami, takže je celý jen pro nás.
 
Ještě odpoledne si Vašek půjčuje v hostelu surf a jdeme na nedalekou pláž, protože z terasy hostelu je vidět, že jsou dnes na pláži skvělé vlny. Na surf obecně, zejména pro začátečníky, je tato lokalita skvělá viz níže.
Surf spoty
Nejblíže se nachází asi 5km dlouhá pláž, právem nazvaná Panorama. Jde o beach-break s pozvolným vstupem do oceánu, v létě s malými vlnami vhodnými pro longboard. Zima přináší výrazně větší vlny avšak i tak je Panorama vhodná do začátků. Okolní spoty jako Banana beach, HashPoint či Killers jsme nenavštívili.
Taghazout je obecně velmi poklidná vesnička, kde vám nikdo nic nenutí a čas tu tak nějak prostě jen plyne ... skoro jako by jste ani nebyli v Maroku a to jsme jen nějakých 20 km od turisticky rušného Agadiru, který je pravým opakem tohoto místa. Asi i proto si Taghazout v 60 letech vybrala za své útočiště skupina hippies, jejíž odkaz je tu ve vzduchu cítit dodnes, udržován početnou Berberskou komunitou. A když říkám cítit, myslím to doslova ... :D Než stihneme dojít po hlavní silnici od hostelu na náměstí, což je asi dvěstě metrů, asi 6x slyšíme" Hi my friends, how are you, some haš?" s díky odmítáme, že nekouříme ... "Great, no problem, some beer or any stronger?" dostává se nám odpovědi :) 'Bylinky' tady zkrátka frčí a i bez velkého snažení tu seženete i další dobroty k pití. No když už je ten ramadán, tak nechceme trhat basu s místními a raději dál zůstáváme u 'marocké whisky'.

Součástí hostelu je skvělá terasa z části zastřešená, s výhledem na oceán i hlavní pláž. Po jejích okrajích jsou pohovky na lenošení a instalovaná, volně využitelná audio sestava, na které si pouštíme české reggae od Urragan Andrew. To má úspěch i u místních a s pomalu mizícím sluncem na horizontu oceánu, to dokonale dotváří pohodu večerního odpočinku po náročném dni stráveném ve vlnách Atlantiku. Na terase je možné uspořádat grilování, zahrát si na kytaru či bubny, vyprat si, nechybí tu vůbec nic :)
 
Další den se relaxační program opakuje, pouze na nás místní klučina nějak zapomněl se snídaní. Prostě ramadán a měl to na banánu. Na druhou stranu nás za to večer majitel Ahmed pozval na společnou večeři, kde se podávala harira a skvělá ryba. Večeře téměř v rodinném kruhu byla opravdu výborná. Ze stejného důvodu jsme měli možnost se účastnit večeře ještě i večer před naším odjezdem a opět se podávili výborné marocké speciality. Tentokrát jsme se s Ahmedem dali více do řeči a Vašek zaznamenal většinu receptů na jídla, která nám nejvíce chutnala. Brzy se tedy můžete těšit i na kulinářské okénko.
 
Celý personál hostelu a vlastně všichni lidé, které jsme měli možnost v Taghazoutu potkat, byli hrozně milí a na závěr naší cesty to byl přesně ten pravý balzám na duši i nervy. 'The Surf Hostel' má naše 100% doporučení a Taghazout by ve vašem itineráři rozhodně neměl chybět. Ať už z důvodu skvělých podmínek pro začínající surfaře, tak jen tak, pro relaxaci či nasátí, té trochu jiné atmosféry :)
Souhrnný přehled cen
Hostel 100 Dh / osobu
Surf 50 Dh / den
Voda 5-7 Dh
Večeře 40 - 60 Dh (tagine, kuskus, pizza)
Marocká polévka 15 Dh
Bus Taghazout 2 Agadir 7 Dh

Žádné komentáře:

Okomentovat