středa 8. července 2015

Maroko podle Marokánce

Večer před odletem jsem vedl zajímavou diskuzi s Ahmedem, majitelem surf hostelu. A o čem jsme si povídali?



Bezpečnost
Maroko je upovídaná země. Lidé se mezi sebou baví ptají se a zjišťují. Státní orgány včetně různých složek se o informace zajímají. Tento fakt jim doposud pomohl v boji proti ISIS, odhalování pokusů o proniknutí jejich členů na území Maroka. Před většími městy jsou policejní kontroly. Neznámá individua zastavují a kontrolují, místní známé firmy mají alespoň rámcově pod dohledem. Cestovatele tyto kontroly neomezují ;)

Turista/cestovatel a právo
Málokdo ví, že stát se snaží dohlížet na komfort turistů. Oproti létům minulým se poměrně hodně snížili nelegální průvodci. Přesněji řečeno, nelegální 'oficiální'. Místní mohou strávit i pár nocí ve vězení, pokud by se prokázalo, že dělali samozvané průvodce či je s vámi nachytal policista. Na druhou stranu v Medýně zas tolik veřejných policistů nepotkáte, takže prostor pro zlepšení tu stále je.

Quo vadis ... my friend
Nepracující, důchodci a pouliční směska šejdířů se snaží vydělat alespoň na provizích. Nevyplatí se moc věřit samozvaným pomocníkům, naháněčům v ulicích či autobusových nádražích. Vyhledávají oční kontakt a snaží se upoutat vaši pozornost a doprovodit vás do toho 'nejlepšího' obchodu. Osvědčilo se nám ptát se policistů, rodinek co jdou po ulici a ženy nám také nelhaly. Zeptat se v obchodě, přesněji řečeno zaměstnaného, či vydělávajícího člověka je rovněž spolehlivější.

V určité míře to byli právě turisté a jejich dýška, která vnesla do kultury automatické čekání odměny. A přesně to je důvod, proč je důležité nepodporovat žebrání dětí či samozvaných radílků. Jiná situace je u starců, tam nám nikomu dirham či dva den nenaruší. Navíc Islám jako takový právě řeší tímto způsobem podporu starců, ale nová a stávající generace si musí uvědomit realitu. Žebrota či migrace, není řešením problému chudoby.

Doprava ať už doprava či doleva
Dálkové busy (Supratour, CTM) mají fixní cenu. Zavazadla jsou 5 nebo 10Dh. Meziměstské busy, které obsluhují naháněči to je prý občas oříšek i pro místní. Výhodu místním oproti nám dává jazyk. Nicméně i zde je lepší zajít k okénku v budově terminálu a ptát se po ceně tam. Jde to ztuha, ale ignorovat naháněče před, a u budovy, je výhodné. Ceny přepravy a vůbec souhrn cen vyjde v separátnín článku.

Jak vytrhnout Marokánci stoličku
Ano, nedalo mi to a zeptal jsem se na fenomén zkažených zubů. Vraťme se na chvíli v čase o jednu generaci zpět.
Maroko má kvalitní potraviny. Lidé jsou převážně zdraví a lékaře využívají pouze na akutní péči. Díky zdravému životními stylu se ne ojediněle dožívají krásného věku sta let. Cukr jako komodita je vzácný a dávají ho převážně do čaje a v mnohonásobně menším množství. Nejsou příliš zvyklí pečovat o chrup. 2x týdně použijí jakési vlákno banánovníku jako zubní niť a kartáček dohromady. Jsou zvyklí využívat přírodní suroviny, neplýtvají a odpadky, které zahodí se rozloží. Stát do jisté míry dbá o vzdělanost a lidé mají zažité vzorce, které v takto nastavené společnosti fungují.
S moderní dobou a obchodem se téměř skokově zvedá množství cukru v potravinách. Trh zaplavuje CocaCola a podřadnější potraviny. Stát v roli vzdělání a dodávání informací nestačí tempu. Národ se adaptuje na 'moderní' životosprávu, avšak staré vzorce chování přetrvávají. Důsledky jsou zřejmé. Nárůst nepořádku v ulicích a přírodě. Horší zdraví, 'plošná' paradentoza, ztráta zubů.
I v tomto směru se již někteří Maročané probouzejí z 'moderního sna'. Mění své zvyky či se snaží více přiblížit zdravějšímu stylu života. Jde to ale opravdu pomalu.
Nezdá se vám ta analogie povědomá?
Zubaři zde zažívají zlatou éru. A ještě nějakou dobu potrvá.

Oslíčku, otřes se
Tak je tou 'hloupější' částí národa vnímán turista či cestovatel. Proto prvních pár dní máte pocit, že se pohybujete ve světě lhářů a podvodníků. Po pár dnech si zvykáte více číst v očích lidí a filtrujete ty do oka bijíci nepoctivce.
Nejednou jsem z úst místních slyšel 'hele já nejsem Arab, jsem Berber a my se chováme uctivě a přátelsky, ctíme vaši volbu'. Ano i zde naleznete ty měně vzdělané, ale obecně mám s Berbery a jejich chováním ve smyslu obchodu lepší zkušenost. Pravda je asi někde uprostřed. Pochopili totiž dříve, že peníze lze získat snadněji, naž tlačit na lidi a naštvat je.
Po té co odfiltrujete nepoctivce a vyčůránky narazíte na mnoho přátelských lidí, co vám poradí a pomohou, či jen rádi poklábosí. Pomohl nám metař na autobusovém nástupišti stejně dobře jako obchodník v potravinách, žena v buse či majitel hostelu. Venkov je obecně přátelštější než velká města, v kterých se vám nepoctivci už z dálky hlásí sami.

Žádné komentáře:

Okomentovat