čtvrtek 2. července 2015

MaraKEŠ

Po návratu do Marrákeše, nebylo třeba ubytování hledat nějak dopředu. Po příjezdu, na tripadviser.com nacházíme dvě zajímavá ubytování. Rainbow a KifKif hostel.
Tam tam, tam za tou duhou, za modrým nebem a snad ještě dál ...
Ano, snad ještě dal, protože Rainbow někam přestěhovali. To nám povídá mladá slečna a přitom ještě srovnává asi 10 dalších vrstevníků na ulici. Hold v některých uličkách vládne matriarchát, jak se patří ;)


Hledáme tedy KifKif. Už na netu je napsáno, že se hledá špatně a nutno souhlasit, tato informace je pravdivá.
Vyhýbáme se všem co nám chtějí radit a dohazovat ubytování. Bohužel od autobusového nádraží je velmi špatně značen (spíše vůbec).
Podle gps jsme asi 15m od hostelu, ale nevidíme ho. Nakonec se zeptáme. Chlapík ujde 30 kroků. Úzká ulička a pak do průchodu, cítí se dotčeně, že si myslíme že chce peníz za radu. Hold jeden poctivý, ale kdo to mohl tušit.
Hostel KifKif je vcelku útulný dorm (sdílené pokoje). Má dvě patra a pěknou střešní terasu. Majitelé jsou velmi milí a ochotní, v ceně ubytování (viz níže) je snídaně a hostelový ručník. Abych nezapomněl, hned u checkinu dostáváme informaci, že v celém hostelu vyjma ložnic je povoleno inhalovat byliny dle libosti (samozřejmě mysleli mátu a eukalypt ;))))
Po večeři ze supermarketu jdeme obdivovat ruch náměstí. 'Ekskjůs mí, haló sir, mistr, halo, .... juice? Smoke? Mejbí dynr' pokřikují na nás ze stánků. Tento ruch nám nevadí, patří to ke koloritu večera a když si kupujeme juice, nezapomínají nám zdůraznit číslo stánku, abych se mohli vrátit.
U stánků na levnou krásu ...
Postávají ať už Arabové, Berbeři nebo jiní obyvatelé. Prodávají se tu 'zaručeně pravé' a kvalitní konvičky, 100% rukodělné šátky z nejjemnějšího hedvábí a dokonce mají i ručně přišitou visačku fabriky ;)))
V centru náměstí jsou jídelní stánky odkud volají 'pojď se jen podívat, ne? Možná později?' U těchto jídelen je zvláštnost, mají licenci na prodej jen večer, přes den nevaří.
Další den jsme navštívili Jardin Majorelle - botanickou zahradu. Zde je snad nejvyšší vstupné co jsme potkali, 70Dh na os. a oficiálně na tabuli rozdělené, zvlášt pro místní 30Dh a zvlášt pro turisty. Asi opravdu navštěvovaná atrakce, kde proudí davy všech národností. Přijel i český/německý bus. Zarazilo mne, jak jim tam vyprávěli pohádkové ceny 50Dh za čaj... (standard cena viz ceny). Odpoledne pak již pouze vyzvedneme batohy z KifKifu a MHD se přesouváme k terminálu CTM na dlouhý přejezd do Sidi Ifni. Bus nám odjíždí v 18:00 jelikož noční ve 21:30 nejezdí, protože ramadán :)
Poznámky pro cestovatele
Je zajímavé porovnat si ceny věcí v kameném obchodě - supermarketu. Těžko říci kde je zboží lepší. Jeden místňák tvrdí že tržnice, druhý že obchod protože je tam kvalita. Nevím, pravdou ale je, že u smlouvání, když dojde na cenu jako v supermarketu, tak už se dost ošívají.
Konvičky
Všiml jsem si dvou úrovní kvality konviček na čaj. Lehké plechové a těžší plechové/kovové. Zdálo by se, že v jídelnách a stáncích budou mít jen ty lepší, ale je to tak 50/50. U tří stánků se prodejci shodli, že ty lehké jsou jen suvenýr. Jejich cena je okolo 20Dh. Ty použitelné začínají nad 100Dh (obyč nezdobená v supermarketu) 170Dh zdobenější.
Dostali jsme informaci, že je dobré vybírat tak, aby ucho bylo, jakoby svařené, z dvou kusů, prý pak to funguje jako 'tepelný most' a ucho pak nepálí. Jestli je to pravda nebo ne, to napíšu až z domova.
Ceny
Jídlo na náměstí se pohybuje od 15 do 70Dh v závislosti na velikosti a kombinaci menu
Džus pomeranč stánek na náměstí 4Dh v restauraci 12-16Dh
Džus mix/grep stánek 10Dh v restauraci 20Dh
!  U džusu trvejte na čerstvém odšťavnění, někteří trhovci (jen pár)  mají předšťavněno a o 100% bych byl ochoten polemizovat. Rovněž se vyplatí hlásit bez vody, cukru a ledu - oni prostě sladí vše co jim přijde pod ruku.
Tažíny 30-60Dh
Arganový olej, dnes v lékárně (opravdové, evropského typu) mi paní řekla, že kvalitní olej pro konzumaci v plastu stojí litr 150Dh ... nezdobená ošklivá lahev, ale co, jde o obsah (bohužel bude až zítra).
Čaj od 5 po 15Dh (béžně 10-15).
Olivové/zeleninové pickles (kvašená zelenina) 1-2Dh v supermarketu. 0.5kg na ulici asi 10Dh (ale byl to mix tak asi cena vyjde na stejno).
Ubytování KifKif 70Dh lůžko (ručník a snídaně v ceně)
Pozor na
Žebrající děti - nic jim nedávejte, netřeba jim přeci vštipovat, že budou mít peníze jen tak bez práce. A buďte obezřetní na své kapsy. To samé platí v kruzích okolo kejklířů či muzikantů.
Taxikáři. Taková 'galerka' Marakeše. Neskutečně lžou. Bus náměstí - železnice / Supratour bus / CTM bus jezdí za 3.5-4Dh (Platí se u řidiče) Taxikář bude stát před zastávkou a lhát vám jak bus stojí 30 a že vás za 60 oba veme kamkoli. Existuje i skupinka řidičů co to zkusí, ale když jim řeknete, že bus jede trasu asi 10min za 7Dh a že považujete tu jeho cenu za žert (s úsměvem) a trváte na 10Dh, tak chvilku vtipkují, ale pak jedete za 10 a je to v pohodě. Bohužel není jich mnoho.
Na trhu: 'Pamatuješ si mě...? Jo pamatuju, chtěl jsi mě dát špatnou cenu (usměv)...' to je občas vykolejí a snadněji je odmítnete.
Pseudo záchodové výběrčí. Zaplatit 1Dh na veřejných wc je běžné. Ale když si před záchody v nádražní hale stoupne paní a chce 5Dh, tak už jsem se ani neobtěžoval s angličtinou a rovnou česky s úsměvem dodávám, že si dělá srandu a dodávám joke joke. Usmívá se a zdvořile kyne. Dostává dirham a jdu dál.
CTM
Dle všeho jsou partneři Eurolines a zdá se, že kvalita tomu odpovídá. Na zavazadlo dostáváme visačku jako v letadle a dodržují se pravidelné pauzy. Dokonce i klimatizuje v rozumné míře ... jen tu cedulku na busu, že jede do Sidi Ifni a ne do Casablanky by si mohl vyměnit. Jinak ale opravdu komfortní přepravce. Prodejní okénko CTM najdete asi na všech místních autobusových nádražích, nicméně autobusy odjíždí z terminálu CTM, který kousek od stanoviště Supratours a vlakového nádraží.

Žádné komentáře:

Okomentovat